Sülün


...


Sülün, tavuksular (Galliformes) takımında bulunan büyük bir kuş grubundaki kuşlara verilen genel addır.
11 cinsi ve 35 türü bulunan sülünlerin erkekleri ve dişileri birbirine benzemez. Erkek sülünlerin daha parlak renkli tüyleri ve uzun kuyrukları vardır.
En çok bilinen bayağı sülün (Phasianus colchicus) dünya üzerinde hem doğal alanlarda bulunur hem de çiftliklerde yetiştirilir.
Doğada yaşayanları av hayvanı olarak avlanır.
Sulak alanlar veya akarsulara yakın açık araziler, ağaçlıklar ve fundalıklar, orman kenarlarındaki çalılık bölgelerde yaşarlar.
Erkekleri çok renkli ve kuyruğu uzun bir kuştur. Başı ve boynu parlak koyu yeşil mavisi, göz etrafı kırmızı bir bölge ile çevrili ve kulak tüylerinin arkaya doğru uzantısı vardır.
Göğsü ve enseden sırta uzanan bölge koyu kırmızı kahverengi ve enine siyah çizgilidir. Kanat tüyleri kahverengi üzeri donuk sarı bantlıdır. Uzun ve kahverengiye çalan kızıl kuyruğu enine siyah çizgilidir, ayağında mahmuz bulunur. Dişi ve genci daha kahverengi ve koyu beneklidir, bu görünüm onlara mükemmel bir saklanma avantajı sağlar. Dişinin göz çevresi ve gıdısı daha açık renkdir.

...

Bölgemizde yerli olan colchicus erkeğinin boynunda beyaz kolye bulunmaz. Boynunda beyaz kolye bulunanlar Çin'den getirilip bölgeye salınan torquatus alt türüne aittir. Bir diğer fark da kuyruk sokumu renginde olup yerli türümüz kahve, torquatus ise gri renk kuyruk sokumuna sahiptir.
Karışık yaşadıkları bölgelerdeki melezlerde değişik renk tüylenmeleri görülebilir. Dişileri ayırt etmek imkansızdır.
Yerli bir kuşumuzdur. Geçmiş zamanda Karadeniz bölgesinde, Marmara ve Trakya’nın bazı bölgelerinde, Sakarya ve Kocaeli illerinde bol miktarda bulunurdu.
Buralarda salıverme yoluyla yeniden bir popülasyon yaratma çalışmaları sürmektedir. Doğu Karadeniz bölgesinde hala doğal ortamda üremiş sülünlerin varlığı gözlemlenmiştir.
Ne yazık ki şu anda yerli olmadığı ülkelerdeki sayıları ülkemizle mukayese edilemeyecek kadar daha fazladır. Bölgemizde yerli olarak bu tür ülkemiz de dahil olmak üzere Doğu Karadeniz ve Kafkaslardan Çin’e doğru uzanan bir bölgede yaşamaktadırlar.
Avrupa’nın diğer bölgelerinde yaşayanlar yerli bir tür değildir ve renklerde farklılıklar olabilir.
Geniş beslenme menüsü tohumlar, kökler, tahıl türleri,yemişler ve böcekleri kapsar.
Kaynak : trakus.org

 

BvB Ceviz Çiftliği / 2018