Araucana Tavugu


...


Araucana ülkemizde genellikle “yeşil yumurtacı” olarak bilinen bir tavuk ırkıdır. Yumurta kabuğu renginin mavi ve yeşil tonlarında olması nedeni ile ülkemizde bu isimle anılmaktadır. Kökeni Şili’dir. Asıl ismini ise Şili’nin Araukanyalı’da denilen Mapuche yerlilerinden alır. 1600’lü yıllarda buradan yayılmaya başladığı düşünülmektedir. 1920’li yıllarda ise Amerika’ya getirilmiş ve 1976 yılında “American Poultry Associati” tarafından tanınmıştır. Bu tavuğu özel kılan en önemli özelliği dediğimiz gibi yumurta kabuğunun rengidir. Genel Özellikleri

Bu tavuklar çeşitli renklerde olabilmektedirler. Yetişkin olan tavukların ağırlıkları ortalama 2,5 kg, horozların ağırlıkları ise 3 kg’dır. Kulak tutamlarına sahiptir ve arka kuyrukları eksiktir, bu nedenle kuyruksuz gibi görülür. Bu ırklar kulaklarının yan taraflarında kapak şeklinde bir deri ucundan çıkan kulak tüylerine (sorguç) sahiptir. Bu tüyler bazılarında 2 kulak tarafından (çift sorguç) çıktığı gibi bazılarında ise yalnızca tek kulak tarafından (tek sorguç) çıkmaktadır. Sorguçlu olmayanlar ise “temizbaş” olarak anılmaktadır. Bu tavukların ibikleri parlak kırmızı renkte ve bezelye şeklindedir. Derileri ise sarı renktedir. Ayakları genelde yeşilimsi renkte ve 4 parmaklıdır.

Yıllık ortalama 170-190 arasında yumurta vermektedirler. Yumurta kabukları bu rengini; bu tavukların vücudunda yer alan oocyanin maddesinden alır. Ayrıca araucana yumurtalarındaki mavi ve yeşil renk tonu yalnızca kabuk yüzeyinde değil yumurta kabuğunun tüm tabakalarında mevcuttur.

...
Araucana Yumurta Özellikleri:
Dediğimiz gibi yumurta kabuğu renkleri mavi ve yeşilimsi renktedir. Bu yumurtaların besin değerinin normal yumurtalara oranla daha yüksek olduğuna dair bazı kişiler bilgiler vermektedir. Ayrıca kolesterol seviyesi ile ilgilide farklı düşünceler vardır. Fakat günümüzde bu konu ile ilgili yeterince çalışma yapılmış değildir. Bu nedenle net olarak birşey söylemek çok doğru olmaz.


kaynak: vetbilgi.com

 

BvB Ceviz Çiftliği / 2018